„O excursie devine o experienţă doar atunci când este memorabilă !”
Peste 1000 de specii de plante şi animale trăiesc zilnic în jurul nostru, în rezervaţile naturale din împrejurimile Turzii. Pentru a observa şi a învăţa lucruri noi despre lumea care ne înconjoară, este nevoie să parcurgem potecile din natură ...

Potecile tematice se deosebesc de alte tipuri de poteci turistice, prin existenţa unor panouri informative ce sunt instalate de-a lungul potecii. Panourile au o grafică plăcută și abordează anumite subiecte ce sunt prezenta te într-o manieră ce stârnește interesul vizitatorilor. Prin parcurgerea potecilor tematice, vizitatorul poate sa înţeleagă şi să relaţioneze cu patrimoniul cultural şi natural, prin interacţiunea cu obiecte, vestigii, artizanat, peisaje şi locuri.

In luna Mai 2014, vom desfăşura diferite activităţi pentru realizarea şi amenajarea potecii tematice „Pietrele Vorbitoare”, în zona Şipote din Masivul Bedeleu.
Vom defăşura activităţi de amenajare poteca tematică, refacere marcaje poteci, realizare si amplasare panouri informative, amenajare izvoare şi locuri de popas. Activităţile vor fi realizate prin implicarea voluntară a iubitorilor de natura din Turda şi împrejurimi.

“Activităţile educative pentru cunoaşterea naturii pot pune în valoare rezervatile naturale, pot oferi tinerilor experienţe inedite şi fascinante legate de natură şi să contribuie la o mai buna înţelegere a rolului rezervaţiilor naturale pentru comunităţle locale. În acelaşi timp, tinerii pot învăţa cum să gândească în mod responsabil şi să se implice pentru conservarea, protecţia şi promovarea valorilor naturale şi culturale de patrimoniu. Amenajate cu grijă, potecile tematice pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru „lecţii în aer liber” sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă memorabilă.” (Alin Roşca, coordonator proiect)

In perioada Mai – August 2014, vor fi organizate mai multe activităţi educative pe poteca tematică (drumeţii, concursuri, activităţi de observare, ateliere educative, etc). Activităţile sunt adresate în principal tinerilor din Turda şi din comunele de pe Valea Arieşului, aflate în vecinatatea sitului Natura 2000 Trascău. Vom organiza activităţi tematice şi pentru copii şi turiştii aflaţi în vacanţă în comunele situate în apropierea traseului tematic. (Sălciua, Poşaga, Ocoliş)

Proiectul „Poteca tematică Pietrele Vorbitoare” este coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi realizat în parteneriat cu Administraţia Natura 2000 Trascău. Proiectul este finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL Romania, în cadrul componentei Arii protejate a programului Spaţii Verzi.

Informaţii suplimentare:  
Junior Ranger POTAISSA (program coordonat de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa”)
Tel. 0744.678674, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., web: www.juniorranger.ro
Facebook: http://www.facebook.com/JuniorRanger.RO
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/1375697782717318/

Materiale realizate in cadrul proiectului:

     
Brosura   Harta traseului tematic   Pliant informativ   Pliant educativ

 Imagini: Poteca tematica Pietrele Vorbitoare