Scarita-Belioara - Voluntariat pentru turism durabil. Cluburile de munte si Salvamontul reamenajeaza si marcheaza traseele de turism montan in perla ecoturistica a masivului Muntele Mare.

 

Recent s-a desfasurat in zona rezervatiei naturale SCARITA-BELIOARA din masivul Gilau-Muntele Mare o tabara de cinci zile de reamenajari de poteci si refaceri de marcaje turistice pentru trasee de turism montan pedestru, cu participarea a zeci de voluntari de la ONG-uri cu caracter de club de turism montan si protectia mediului din judetul Alba si Cluj si a reprezentantilor Salvamont si cu asistenta unor autoritati si institutii locale de profil.

Cei peste 40 de participanti au provenit de la Clubul de Ecologie si Turism Montan ALBAMONT, Asociatia de Turism si Ecologie TRASCAU CORP, Fundatia de Ecologie si Turism  POTAISSA, Asociata ECOURI VERZI, Asociatia turistica, sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTRISM NAPOCA (CCN), CLUBUL ALPIN ROMAN Sectia Universitara Cluj, Grupul de Actiune Locala Muntii Metaliferi, Trascau si Muntele Mare (GAL MMTMM), Serviciul Public Judetean SALVAMONT Alba iar actiunea s-a bucurat de sprijinul Consiliului Judetean Alba, comunelor Posaga si Ocolis si a administratiei Sitului Natura 2000 din care face parte rezervatia Scarita-Belioara.

Avand baza in tabara de corturi de la obarsia vaii Belioara, sub impresionantele abrupturi ale Scaritei, voluntarii au reusit o serie lunga de lucrari de documentare si amenajare:
- S-a finalizat reamenajarea potecii ce strabate zona de platou Sesul Craiului si versanul sudic al rezervatiei Scarita-Belioara (anterior afectata de incendiu si doboraturi de vant);
- S-a remarcat integral traseul turistic punct rosu care urca din catunul Belioara pe la colibele Mateoaie in Sesul Craiului, traverseaza rezervatia, coboara in poiana si saua Cornul Pietrii si apoi pe culmea Bradatel si valea Rastoaca inapoi la catunul Belioara
- S-a remarcat partial traseul cruce rosie, si anume intre catunul Belioara si platoul Sesul Craiului pe la Mateoaie
- S-a remarcat partial traseul triunghi albastru, si anume de la Sesul Craiului prin rezervatie pana la coborarea spre saua Cornul Pietrii
- S-a documentat starea traseului triunghi albastru din Cornul Pietrii pe valea Pociovalistei si cheile omonime pana in satul Runc
- S-a desfundat (rupt crengi, taiat lastaris etc.) traseul marcat cu triunghi rosu din saua Cornul Pietrii peste muntele Muncel pana sub muntele Vulturese, traseu care era aproape de nestrabatut nemaifiind pe mare parte din parcurs vizibila poteca si fiind si blocata de vegetatie si mai existand doar cateva semne vechi de marcaj
- S-a remarcat partial traseul triunghi rosu, si anume din Cornul Pietrii pana la coborarea din Muncel spre Vulturese, urmand cu alta ocazie sa se continue remarcarea spre Lunca Ariesului.
- S-au montat opt stalpi indicatori metalici la ramificatii si schimbari importante de directie pe traseul punct rosu susamintit, si unul langa manastirea Posaga pentru traseul marcat cu cruce rosie

Pentru adaptarea la conditiile actuale de teren, pe baza de criterii turistice si ecologice, s-au operat si doua mici modificari la ruta traseelor:
- Marcajul punct rosu la urcarea din Belioara spre Cornul Pietrii a fost scos din valea Rastoaca dupa treimea inferioara a acesteia, urcand acum in culmea Bradatel, pentru a avea priveliste spre abrupturile Scaritei si a evita drumul de exploatare forestiera facut in ultimii ani pe partea superioara a vaii, fiind si sterse semnele de marcaj pe respectiva portiune care acum a devenit traseu nemarcat;
- Marcajul triunghi rosu din Cornul Pietrii spre Vulturese a fost dus pe culmea Muncel strict pe creasta, fata de situatia din trecut cand urma o poteca pe curba de nivel pe versantul dinspre valea Beliorii, poteca acum complet infundata de mestecanis tanar.

Rezervatia Naturala Complexa "Sesul Craiului - Scarita-Belioara" este o perla a Muntilor Apuseni, atat din punct de vedere turistic cat si ecologic, fiind casa unei mari diversitati biologice si unor splendori peisagistice fara egal. Rezervatia se incadreaza in categoria IV IUCN (rezervatie naturala) avand caracter principal geobotanic. Este situatia in judetul Alba, relativ aproape de valea Ariesului si respectiv de limita jud. Cluj, pe teritoriul administrativ al comunelor Posaga si Ocolis. A fost declarata ca zona protejata inca din anul 1935 si reconfirmata succesiv prin acte normative ulterioare. Este integrata in Situl Natura 2000 "Muntii Trascau"  - mai precis ROSCI0253 "Trascau" si ROSPA0087 "Muntii Trascaului" (desi geogrfic nu face parte din Muntii Trascau)- a se vedea http://www.n2000trascau.ro si http://muntiitrascau.ro

Zona Scarita - Belioara a beneficiat in ultimele decenii de atentia mai multor ONG-uri de turism si ecologie din jud. Alba si Cluj si a serviciilor publice Salvamont din cele doua judete, fiind insa supusa si unor mari presiuni antropice prin pasunat ilegal, taieri de padure, comportament inacceptabil al unor turisti, incendii etc. avand in continuare mare nevoie de protectie si promovare facuta responsabil.

Tabara din 12-15 iunie 2014, cu rezultatele prezentate mai sus, face parte din seria de mini-tabere comune de remarcari si reamenajari de trasee, convenite de mai multe cluburi de turism montan si protectia mediului din judetele Cluj si Alba si de serviciile publice Salvamont cu ocazia intalnirii de lucru de la Rimetea din 5 aprilie 2014, in care s-a reactivat mai vechea colaborare regionala pe teme de marcaje datand inca din anii '90 si s-au stabilit masuri de coordonare si corelare a actiunilor proprii de profil ale fiecarei organizatii si desfasurarea de activitati comune pe teren.

Apelam la toate cluburile cu preocupari de turism montan in judetele Alba si Cluj sa ia legatura cu organizatiile deja implicate, pentru coordonarea actiunilor proprii si participare la actiuni comune de refaceri de amenajari de poteci si de marcaje in muntii Trascau, Gilau-Muntele Mare si Metaliferi, fiind deja programate noi mini-tabere in lunile urmatoare, de exemplu:
- 10-13 iulie 2014: Refacere marcaje in Muntii Trascau / zona Bedeleu
- 21-24 august 2014: Refacere marcaje in Muntii Trascau / zona Ciumerna
- 04-07 septembrie 2014: Refacere marcaje Muntii Trascau si Metaliferi / zona Negrileasa

Pentru legatura cu cei interesati de actiunile de teren de refacere de poteci si marcaje in Muntii Apuseni, semnalam infiintarea listei de discutii prin e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. si a unui grup specializat pe Facebook. Pentru cei interesati de actiunile de voluntariat in Carpati in general, semnalam existenta programelor de voluntariat pentru refacerea potecilor de munte, aceesibile pe facebook: grupul POTECATORII si grupul: Omologare trasee turistice jud. Alba.

In paralel se desfasoara consultari si pregatirea unor demersuri pentru modificari la nivel national si judetean de legislatie si de structura a actualei retele de marcaje si implementare in Romania a bunelor practici internationale si a magistralelor europene de turism pedestru de lung parcurs, subiect ce va fi abordat intr-un comunicat separat.

Cei interesati pot obtine detalii si la:
Adm. Natura 2000 Trascau: www.muntiitrascau.ro - persoana de contact Lucian Macaveiu
CETM ALBAMONT: www.albamont.ro - persoana de contact Anghel Drasovean
ECOURI VERZI: www.ecouriverzi.ro - persoana de contact Horatiu Popa
FET POTAISSA: www.potaissa.org / www.turdaturism.ro - persoana de contact Alin Rosca
TRASCAU CORP: www.trascaucorp.ro - persoana de contact Adrian Puiulet
CCN: www.ccn.ro - persoana de contact Radu Mititean

Album foto: Potecatori la Scarita-Belioara