Elevii pasionati de protectia mediului din Romania pot deveni
Tineri Ambasadori impotriva schimbarilor climatice

29 octombrie este termenul limita pana la care acestia pot aplica în cadrul concursului national organizat de Fundatia TERRA Mileniul III. Daca esti elev de gimnaziu pasionat de protectia mediului si schimbari climatice si doresti sa incepi un proiect in acest domeniu prin care sa transmiti mesajul tau de responsabilizare fata de efectele schimbarilor climatice celor din jur, te invitam sa te inscrii in concurs. Proiectul tau (obiect, material audio sau video, macheta, desen etc) va fi jurizat de catre organizatori si reprezentanti ai ministerelor Mediului si Educatiei si ai E.ON Romania si poate fi premiat cu o tabara ecologica, iar tu vei putea deveni unul din cei patru Tineri Ambasadori impotriva Schimbarilor Climatice si vei putea participa la activitati initiate de noi în aceasta noua calitate. Mai mult, proiectul tau poate ajunge in casa unor persoane publice din Romania in urma unei licitatii, iar fondurile vor fi directionate catre activitati de educare pentru mediu pentru alti elevi din tara.

Afla mai multe accesând site-ul http://www.rac-ro.ngo.ro/concurs/

Una dintre castigatoarele editiei anterioare a concursului, Irina Maria Mihailescu, descrie ce a insemnat pentru ea acest titlu: am realizat ca, odata cu obtinerea titlului de Tanar Ambasador imi revin si niste responsabilitati, desigur (...) sprijinita de cadrele didactice de la Scoala Oprea Iorgulescu din Campulung, am reusit sa atragem cat mai multi elevi in diverse activitati ecologice, am avut programe de informare cu privire la schimbarile climatice si implicatiile acestora.

In afara de pasiunea pentru protectia mediului, un Ambasador impotriva schimbarilor climatice trebuie sa informeze si sa incurajeze in mod creativ comunitatea in care traieste despre implicatiile si gravitatea acestui fenomen si despre modalitatea in care oamenii pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

La evenimentul de lansare, Alex Gavan, alpinistul roman ce a escaladat fara masca de oxigen 3 varfuri de peste 8000 metri altitudine din muntii Himalaya, a declarat: „De la an la an, limita zapezilor permanente CHIAR se schimba iar ghetarii din Alpi, Karakorum, Tian Shan, Pamir, Himalaya, Anzi sau Groenlanda CHIAR se topesc iar vremea in ansamblul ei, nu mai urmeaza tiparele obisnuite. Din punctul meu de vedere, dincolo de orice, ecologia este o chestiune legata de responsabilitate, de bun simt si de educatie. Importanta educatiei pentru mediu a fost subliniata si de catre Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti: "

Care este mesajul pe care dorim sa-l raspandim impreuna? Rezolvarea problemei schimbarilor climatice este una dintre cele mai importante sarcini ale erei noastre. Felul cum vom reusi sa o rezolvam va fi hotarâaor pentru modul cum dumneavoastra, voi, veti trai peste 20, 30, 50 de ani.”

„Tinerii Ambasadori impotriva Schimbarilor Climatice” este un proiect al Fundatiei TERRA Mileniul III si al Asociatiei ALMA-RO, implementat cu sprijinul financiar E.ON Romania si in colaborare cu Ambasada Germaniei la Bucuresti şi Reteaua de Actiune pentru Clima Romania (RAC-RO).