Conferinta Nationala VoluntariatPro Vobis a organizat Conferinta Nationala ”Voluntariatul: Competente si validare”, la Cluj-Napoca in perioada 2-4 octombrie 2008. Conferinta a fost organizata in parteneriat cu Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD) din cadrul facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii Babes-Bolyai.

Tema pentru acest an este foarte importanta pentru miscarea de voluntariat din Romania: competentele dobandite in cadrul activitatii de voluntariat si procesul prin care acestea pot fi validate. Regasim din ce in ce mai des voluntariatul in dezbaterile din spatiul public, nu de putine ori in contextul educatiei nonformale si al capacitatii acestei activitati de a ajuta la dobandirea unor deprinderi şi competente. In acelasi timp insa, activitatile de voluntariat sunt mai mult sau mai putin recunoscute in cadrul procesului formal de educatie sau ca experienta profesionala, actuala legislatie in domeniu fiind destul de superficiala cu privire la competentele dobandite prin voluntariat si modul in care acestea pot fi recunoscute si/sau validate.

Rezultatul conferintei va fi o declaratie care va reuni argumentele pro si contra validarii competentelor dobandite prin voluntariat, alaturi de o lista a competentelor generale pe care o persoana le poate dobandi prin derularea activitatilor de voluntariat si sugestii cu privire la un posibil proces de validare a acestor competente