EcoAvrig 2008Lacul Avrig din Munţii Făgăraşului este în sfârşit, după multă vreme, un loc de popas plăcut şi curat !!!

După activităţile derulate în total pe perioada a trei săptămâni (câte una în lunile august din 2005, 2007 şi 2008), Asociaţia Ecouri Verzi din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi, a reuşit igienizarea Lacului Avrig, a căldării şi a traseelor din preajmă. Toate acestea poarta numele "EcoAvrig" - proiect care adresează atât informarea şi conştientizarea turiştilor asupra problemei abandonării deşeurilor în natură cât şi igienizarea pitorescului lac de sub vârful Ciortea.

Ultima groapă/grămadă de gunoaie (care a fost şi cea mai mare) a fost îndepărtată în săptămâna 18-24 August 2008. Au fost la lacul Avrig 13 astfel de gropi/grămezi. De asemenea a fost curăţat şi fundul lacului, până la o adâncime maximă de 1,5 m. Anul acesta au fost cărate cu rucsacul peste 490 de kg de deşeuri. În total, în cei trei ani, au fost evacuate 1075 kg de deseuri!!! Efortul a fost unul considerabil, ţinând cont că până la lac se urcă 5-6 ore iar pentru coborâre sunt necesare 2-3 ore. Pentru realizarea obiectivelor proiectului au fost necesare 236 zile de muncă/persoană.

Pe lângă munca de igienizare au mai fost transportaţi până în creastă doi stâlpi de marcaj care au fost instalaţi la Lacul Avrig şi în şaua dintre Gârbova şi Scara. De asemenea a fost reinstalat stâlpul de marcaj din Portiţa Avrigului, aflat acolo, dar căzut la pământ.

Pentru a lucra şi la cauze, nu doar la efect, am purtat discuţii cu turiştii întâlniţi, explicându-le ce facem şi de ce trebuie să îşi evacueze deşeurile sau să nu se spele în lac. Am distribuit pliante care pun în antiteză frumuseţea florei montane cu inesteticul deşeurilor abandonate pe trasee. Acestea mai sunt disponibile la cabana Bârcaciu sau poate fi descărcată varianta electronică făcând click aici.

Doresc să mulţumesc în primul rând entuziaştilor care au contribuit în toţi cei trei ani ai EcoAvrig, care au transpirat pe pantele până la Barcaciu sau până la lac şi care au înghiţit praful plin de rugină a conservelor şi deşeurilor compactate/sortate la faţa locului. Anul acesta au fost alături de noi în teren membri ai EGEA Cluj Napoca, Peace Corp Romania, Serviciului Salvamont CJ Sibiu, studenti geologi clujeni, prieteni iubitori de natură. A contat şi ajutorul primit din partea unor turişti aflaţi în zonă şi care au dorit să se implice. În 2007 am colaborat cu Asociaţia Salvatorilor Montani din Sibiu, parteneri principali ai ediţiei respective ai EcoAvrig, prin proiectul lor "Ecopicnic", finanţat de ANSIT.

Alături de organizaţiile menţionate mai sus, ca parteneri ai proiectului s-au implicat Primăria Oraşului Avrig, cabana Bârcaciu - www.barcaciu.ro , Asociaţia Prietenii Avrigului, ISF Munchen.

Succesul proiectului nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorului principal NovetRo, importator unic Hannah - www.novetro.ro sau fără contribuţia financiară a ISF Munchen, Ocolul Silvic Izvorul Florii şi Direcţia Silvică Sibiu / Ocolul Silvic Avrig.

În continuare, cu sprijinul Serviciului Salvamont CJ Sibiu şi al Primăriei Avrig, plănuim să refacem traseele turistice din preajma lacului prin revopsirea marcajelor, instalarea săgetilor indicatoare, îmbunătăţirea potecilor în părtile erodate/abrupte/expuse, să instalăm un panou informativ care să recomande turiştilor comportamentul responsabil faţă de natură şi să indice locul cu apă curgătoare (altfel majoritatea îşi spală vasele, hainele sau pe ei înşişi în lac folosind săpunuri sau detergenţi).

Pentru a replica ceea ce am facut la lacul Avrig şi în cazul altor lacuri montane, Ecouri Verzi intenţionează să demareze la anul programul "Adoptă un lac, adoptă o potecă" prin care doreşte să împărtăşească experinţa sa cu organizaţiile, instituţiile, companiile sau voluntarii de mediu care vor să se implice în astfel de acţiuni. Ne bucurăm ca initiativa noastră nu a fost singulară, iar lacul Avrig se adaugă lacurilor curate din Munţii Făgăraşului (Călţun, Capra, Bâlea), care au devenit mai limpezi prin efortul depus de organiţiile implicate în proiectele derulate la lacurile respective.

Mai multe detalii şi o descriere extensivă a proiectului puteţi găsi pe pagina de internet a Ecouri Verzi - www.ecouriverzi.ro , secţiunea Proiecte / Finalizate / EcoAvrig.