Refugiul Saruni - aspecte de constructie !Intr-o vreme in care mai toata lumea isi urmareste doar propriile interese, un grup de tineri inimosi ridica, cu eforturi proprii, un refugiu montan pentru toti turistii care se incumeta sa ia in piept cel mai inalt punct din Muntii Trascau, Virful Dimbau.

Va fi primul refugiu montan din acest loc de o frumusete aparte, situat la intersectia unora din cele mai interesante trasee de turism montan.
In virful muntelui, un refugiu este sinonimul unei case primitoare care iti ofera siguranta. Atit pe timp de vara, cind esti epuizat dupa ore intregi petrecute pe trasee montane, cit si pe timp de iarna cind un ceai cald si un loc ferit de vint este tot ceea ce iti poti dori noaptea.

Din acest punct de vedere privesc lucrurile cei care s-au gindit sa ridice refugiul montan Saruni. Din aceasta cauza, de mai bine de cinci luni de zile, aproape toate week-end-urile membrilor A.T.E. Trascau Corp Zlatna (www.trascaucorp.ro) sint dedicate acestei actiuni.

Dimbaul un munte bogat in frumuseti

Valea Ampoiului imparte doua grupe de munti, unii calcarosi, iar ceilalti metaliferi. Virful Dimbau este situat in Muntii calcarosi Trascau si a fost ales ca loc de ridicare al acestui refugiu deoarece este un reper important pentru mai multe trasee montane care duc spre Lacul Iezerul Ighielului sau in zona carstica Dimbau. Zona cuprinde si o parte din aria protejata Cheile Fenesului, care se afla in custodia asociatiei, pe linga o zona carstica importanta cu multe pesteri si avene, dintre care se distinge Pestera Dimbau care are peste un kilometru lungime, precum si Avenul Gemenele. Pe linga toate aceste atuuri Dimbaul poate fi apreciat si pentru privelistile deosebite. De pe virf, in zilele senine de vara sau de iarna, pot fi vazute pina departe alte virfuri montane, Muntele Mare, Masivul Vulcan, Virful Gaina, Biharia, Retezatul, Paringul si chiar si Fagarasul.

Intre povesti si legende

Din spusele presedintelui A.T.E. Trascau Corp Zlatna, pentru cei care traiesc in Zlatna si sint inconjurati de munti din toate partile, Dimbaul este in sine un reper si un loc plin de legende, in mare masura si din cauza ca este mai putin accesibil. “Pe la 15-16 ani, dupa o tura la Scorbura de la Dumbravita, stateam pe banca de la fostul teleferic si vorbeam cu paznicul de acolo. Am ridicat privirea si, pentru prima data, am vazut muntele de dincolo de Ampoi. Imens, incarcat de paduri, cu citeva stinci albe ivite de pe linga padurile de pin. M-am mirat cum de este acolo si cum de l-am vazut doar acum. Paznicul mi-a spus ca se numeste Dimbau si ca are aur acuns acolo de stramosii nostri. Exista multe legende legate de muntele Dimbau, legende care fac legatura dintre traditia mineritului si obiceiuri stravechi ale locuitorilor acestor locuri”, a explicat presedintele ATE Trascau Corp Zlatna, Adrian Puiulet.

Refugiu montan ridicat cu “miinile goale”

Virful Dimbau este strins legat si de activitatea asociatiei din Zlatna care, la aceasta ora, are in custodie mai multe arii protejate si care desfasoara actiuni de turism montan, ecologizare si activitati de impulsionare a turismului prin dezvoltare durabila. Prima actiune de turism montan, pe care au intreprins-o membrii acestei asociatii a fost marcarea traseului Zlatna-Virful Dimbau. Construirea refugiului este, insa, o actiune de amploare mai mare care necesita eforturi din partea fiecarui membru, deoarece totul este facut cu munca lor, la modul traditional. Cladirea este facuta din birne si acoperita cu sindrila. “Toate birnele, coarnele capriorii, s-au preluat de acolo de sus, la o distanta apreciabila de cel mai apropiat drum, din drujba si secure. Cu voluntari de la 15 la 56 de ani, la comanda unui mester venit de peste munti, care lucreaza pe prietenie si pe vorbe bune. Oamenii astia sint mai rari ca eclipsele de luna”, a mai spus Adrian Puiulet.
Refugiul care, dupa mai multe luni, incepe sa prinda contur este construit la modul propriu “cu miinile goale”, pina acum contribuind la realizarea lui doar membrii acestui club.

Ajutor binevenit
Resursele sunt insa, si pentru ei, pe sfirsit si o mina de ajutor este bine venita din partea celor care iubesc muntele si doresc sa participe. “Mai avem nevoie de una alta, de un bon de lemne, de un generator, de niste saltele. In schimb vom trece numele celor implicati pe site-ul asociatiei. Daca ne puteti ajuta raspundem la 0745.306805, 0727.789442, la email:  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.   sau la fax 0358.814282”, a afirmat Adrian Puiulet.
Cei care vor lua deciazia de a sponsoriza acesta initiativa vor putea fi multumiti si pentru ca au ajutat la realizarea unui proiect important pentru toata zona. “Urmarim atragerea cit mai multor tineri, copii, elevi si studenti in actiunile montane, pentru a le dezvolta iubirea de frumos de natura si mai ales de munte. Consider ca fiecare zona trebuie sa lupte pentru protejarea traditiilor si valorilor proprii, a frumusetilor naturii si, de asemenea, cred ca efortul nostru, impreuna cu al celorlaltor organizatii neguvernamentale, a persoanelor particulare, va fi decisiv pentru a opri decimarea constanta a frumusetilor acestei tari”, a mai spus Adrian Puiulet.

Material preluat din Monitorul de Alba, Autor: Silvia SERBANUT