DECLARATIE COMUNA

cu privire la pozitiile publice recente ale unor demnitari si autoritati fata de proiectul minier Rosia Montana adoptata in 19.01.2010 de 70 de ONG de mediu

Subscrisele ONG-uri de mediu,
preocupate de efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica, si care au fost in mod repetat amintite de noi, dar si de alte multe institutii si organizatii [1],


subliniind ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Rosia Montana este suspendata de drept [2] din cauza suspendarii pe cale judecatoreasca a efectelor mai multor acte administrative [3] detinute de compania Rosia Montana Gold Corporation, si care sunt indispensabile pentru derularea procedurilor de autorizare ale proiectului minier respectiv,
amintind ca legislatia in vigoare stabileste foarte clar procedurile si autoritatile ce au atributii in procesul decizional privind acest proiect si ca acestea nu pot fi ocolite sau surclasate de decizii politice sau de vointa altor autoritati si structuri,
luand act cu ingrijorare de recentele declaratii ale mai multor persoane cu importante functii politice si de demnitate publica, precum si de abordarea subiectului in Programul de Guvernare recent incuviintat de Parlament,


DECLARAM:

1. Cu privire la recentele declaratii publice ale Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, prin care exprima opinii net favorabile proiectului minier Rosia Montana [4]:

1.1 Consideram aceste declaratii ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere si a carui evaluare din punct de vedere al mediului, conform legii, nu s-a realizat.

1.2 Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ al autorului lor.

1.3 Calificam aceste declaratii si ca o antepronuntare nepermisa de procedura in vigoare cu privire la o decizie in luarea careia respectivul ministru ar urma sa fie implicat in viitor, ca membru al Guvernului Romaniei, avand in vedere ca emiterea sau respingerea acordului de mediu pentru astfel de proiecte se promoveaza prin hotarare de guvern.

1.4 Solicitam prin urmare domnului ministru Adriean Videanu sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la Domnia Sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect.

2. Cu privire la prevederea expresa in Programul de Guvernare (aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 39 / 2009) a "reevaluarii" proiectului Rosia Montana [5]:

2.1 Consideram ca este de principiu inacceptabila abordarea intr-un asemenea document politic oficial, de stat, a chestiunii unei anumite investitii preponderent (peste 80%) private, care nu este de utilitate publica.
2.2 Apreciem ca gresita si dezinformatoare formularea "reevaluarea proiectului", in conditiile in care o EVALUARE oficiala deocamdata inca NU A AVUT LOC , ci doar s-a demarat (fara a se finaliza) procedura legala in acest sens.

2.3 Solicitam Guvernului sa faca precizarile oficiale necesare pentru clarificarea echivocei formulari amintite (care in lumina declaratiilor anterioare pare favorabila autorizarii demararii proiectului).

3. Cu privire la recentele declaratii in presa ale Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, potrivit carora va aproba proiectul minier Rosia Montana daca va fi perfect convins ca "nu va provoca poluari" [6]:

3.1 Consideram ca o asemenea abordare, desi la prima vedere pare rezonabila si binevenita, este in realitate inacceptabila, pentru ca sugereaza ca vointa si opinia personala a ministrului ar fi factorul determinant in luarea deciziei privind emiterea sau nu a acordului de mediu pentru respectivul proiect minier, cand in realitate, conform legislatiei in vigoare, evaluarea de mediu se face de catre un colectiv de specialisti pe baze stiintifice obiective, iar decizia se adopta nu prin Ordin al ministrului, ci prin Hotarare a Guvernului.

3.2 Atragem atentia ca o asemenea declaratie are si nuante de antepronuntare intr-o chestiune care abia se cerceteaza si cu privire la care o decizie oficiala urmeaza sa se ia pe viitor cu participarea ministrului mediului si padurilor ca membru al Guvernului.

3.3 Opinam ca este nefericita si in mod indirect nepermis favorabila respectivului proiect minier afirmatia ca ar fi acceptabil daca ar exista siguranta ca "nu va provoca poluari", deoarece in acest fel se sugereaza ca poluarea diversilor factori de mediu ( aer, apa, sol...) ar fi singura problema / risc de mediu legat de acest proiect. In realitate, sunt multe alte probleme majore, cum ar fi modificarea masiva si ireversibila a peisajului (intr-un final, chiar daca s-ar folosi de cea mai moderna tehnologie in ceea ce priveste excavarea si procesarea
minereului, acest proiect ar duce la disparitia fizica a 4 munti si doua vai naturale, a sute de case, biserici, elemente de patrimoniu national), sau modificarile certe sau potentiale in domeniul biodiversitatii sau a dinamicii apelor subterane si de suprafata (care nu sunt nici ele cuprinse in notiunea de "poluare").

4. Cu privire la recentele declaratti publice ale Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu privire la discutarea si luarea unei decizii in CSAT pe tema acestui proiect minier [7]:

4.1 Consideram ca nu intra in atributiile CSAT [8] evaluarea acceptabilitatii si oportunitatii unui proiect minier, cu atat mai mult cu cat este vorba de unul privat, neputandu-se argumenta credibil ca ar fi o problema de aparare sau securitate nationala.

4.2 Calificam ca inacceptabila sugestia ca CSAT va lua o decizie pro sau contra proiectului, in condittile in care atributia in cauza revine Guvernului pe baza evaluarilor facute de autoritatile de mediu competente, carora CSAT pare sa doreasca in acest fel sa li se substituie in mod ilegal sau sa le influenteze implicit.

4.3 Atragem atentia ca in declaratiile facute se vorbeste de o "expertiza" de natura neprecizata, care lasa sa se inteleaga ca ar fi altceva decat raportul la studiul de evaluare a impactului de mediu si celelalte documente prevazute de legislatia de mediu in vigoare, ce trebuie sa stea la baza unei decizii si care nu pot fi substituite de alte documente, decat de eventuale contraexpertize dispuse de justitie in cadrul unei eventuale contestari a lor in instanta.

4.4 Ne exprimam temerea ca implicarea CSAT in loc sa mareasca transparenta (si asa deocamdata inacceptabil de redusa) cu privire la proiectul minier Rosia Montana, dimpotriva risca (sau chiar urmareste voit) sa opacizeze si mai mult situatia prin natura si regimul documentelor, discutiilor si deciziilor de resortul CSAT (care sunt de regula confidentiale in virtutea obiectului lor - apararea si securitatea nationala, care in acest caz insa nu sunt de fapt implicate).

4.5 Apreciem ca asemenea declaratii sunt menite sa dea proiectului o nemeritata si suspecta aura de mister si secret (cum s-a intamplat si in cazul Autostrazii Transilvania, abuziv calificata ca obiectiv de importanta pentru securitatea nationala si deci supusa secretizarii documentelor aferente) si nu contribuie in niciun fel la o dezbatere reala, ampla si transparenta, la nivelul societatii civile si cetatenilor, in fata carora autoritatile publice si ministrii sunt de fapt responsabili.

5. Cu privire la recentele informatii devenite publice si nedezmintite de oficialitati privind posibilitatea acordarii unor garantii de stat de 1 miliard de USD pentru proiectul minier Rosia Montana [9]:

5.1 Consideram ca fiind un proiect privat in proportie de peste 80% si care nu este de utilitate publica, este principial inacceptabil sa i se acorde o enorma garantie de stat, nu doar pentru ca este o discriminare nepermisa fata de alte proiecte de certa utilitate publica sau care nu ridica asemenea semne de intrebare din punct de vedere ecologic si nu
numai, ci mai ales pentru ca, avand in vedere riscurile de mediu ale proiectului, legislatia cere ca, dimpotriva, investitorul sa fie cel care sa depuna garantii importante catre stat, si nu exact invers, ca statul sa fie garantul!

5.2 Consideram ca ideea de acordare a unor masive garantii de stat dovedeste fezabilitatea indoielnica si efemeritatea promisiunilor de profituri de miliarde de USD pentru statul si societatea romaneasca, pentru ca daca cele pretinse de publicitatea agresiva a Rosia Montana Gold Corporation ar fi reale ( si avand in vedere si evolutia cotatiei aurului pe piata internationala), ar fi usor de gasit investitori si nu ar fi nevoie de garantii de stat.

6. Cu privire la recenta intalnire a Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, cu reprezentantii firmei Rosia Montana Gold Corporation si declaratiile facute cu aceasta ocazie, privind constituirea unei comisii speciale pentru respectivul proiect minier, urmate de precizari cu privire la atributiile comisiei [10] :

6.1 Consideram ca este neavenita respectiva intalnire, in conditiile in care procesul de evaluare a impactului de mediu pentru acel proiect este suspendat de drept si sunt litigii pe rolul instantelor, fapt ce ar trebui sa lase fara obiect asemenea intalniri avand in vedere ca nu sunt chestiuni de oportunitate si nici lucruri de negociat, ci doar proceduri legale de respectat, in care ministrul personal nu are vreun rol sau atributie si nici nu sunt prevazute sau acceptabile ca mijloace procedurale asemenea "intalniri".

6.2 Atragem atentia ca, daca scopul intalnirii era doar unul de simplu schimb de informatii si opinii, fara intentia de influentare a procedurilor legale in curs, ar fi trebuit sa fie invitate sa participe si structurile care se opun respectivului proiect, sau in cel mai rau caz acestea trebuiau imediat invitate la o intalnire separata, si abia apoi adoptate de catre minister pozitii publice sau luate eventuale decizii (cum este cea privitoare la constituirea unei comisii speciale).

6.3 Dezaprobam ideea de constituire la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor a unei comisii speciale dedicate exclusiv proiectului minier Rosia Montana, pentru ca ar fi nejustificata si periculoasa, in conditiile in care exista si functioneaza structurile legal abilitate a se pronunta conform legislatiei in vigoare referitoare la evaluarea impactului asupra mediului, iar o noua structura nu ar putea insemna decat a dublare inutila, o incercare de influentare nelegitima sau chiar o uzurpare nepermisa a atributiilor acestora.

6.4 Condamnam recenta precizare a ministrului referitoare la faptul ca acea comisie va intocmi o "nota privind certificatul de urbanism" in conditiile in care valabilitatea actului in cauza, si a altora similare, a fost contestata in instanta si este in curs de a se stabili in justitie, situatie in care si autoritatile administrative au datoria sa se abtina de la noi evaluari sau dezbateri si sa astepte ca instantele sa se pronunte in mod irevocabil.

NOTE:

[1] O serie de documente in acest sens sunt grupate pe site-ul: http://www.rosiamontana.ro in sectiunea "argumente"

[2] A se vedea in acest sens: http://www.mmediu.ro/departament_mediu/rosia_montana/certificat_urbanism.htm

[3] Certificatul de urbanism 68/2004 a fost suspendat de Tribunalul Alba pe data de 15 iunie 2005. Certificatul de urbanism nr. 78/2006 a fost suspendat de Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007 si anulat de aceeasi instanta la 11 noiembrie 2007. In data de 19 martie 2009 Curtea de Apel Timisoara a decis ca Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este
suspendat de drept.

[4] A se vedea de exemplu: http://www.mediafax.ro/economic/videanu-vrea-sa-includa-proiectul-rosia-montana-in-programul-de-guvernare-5189654/
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/880275/Aurul-din-Rosia-Montana--i-a-luat-ochii-lui-Videanu/
http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-12-18&id=47624
http://www.zf.ro/zf-24/prima-grija-a-ministrului-economiei-videanu-includerea-exploatarii-de-la-rosia-montana-in-programul-de-guvernare-update-in-aceeasi-zi-gabriel-resources-a-mai-ridicat-50-mil-euro-de-pe-bursa-5189879/
http://www.adevarul.ro/financiar/Videanu_include_proiectul_Rosia_Montana_pe_lista_prioritatilor_noului_guvern_0_173383252.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6742272-adriean-videanu-proiectul-rosia-montana-inclus-programul-guvernare.htm
http://www.romanialibera.ro/actualitate/a172922-videanu-vrea-sa-includa-proiectul-rosia-montana-in-programul-de-guvernare.html
http://www.cotidianul.ro/adriean_videanu_a_pus_ochii_pe_aurul_de_la_rosia_montana-105741.html

[5] A se vedea: http://www.gov.ro/capitolul-17-energie-si-resurse-minerale__l1a2074.html

[6] A se vedea de exemplu: http://www.ziua.ro/news.php?data=2010-01-06&id=48414
http://www.ecomagazin.ro/borbely-spune-ca-proiectul-rosia-montana-nu-va-misca-un-pas-inainte-fara-noi-asigurari/
http://www.money.ro/politica-administratie/borbely-nu-aprob-rosia-montana-decat-daca-sunt-convins-ca-nu-va-polua.html

[7] A se vedea de exemplu:
http://www.mediafax.ro/economic/basescu-subiectul-rosia-montana-va-fi-discutat-in-csat-cu-expertiza-pe-masa-5229871
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6771006-traian-basescu-expertiza-proiectului-rosia-montana-masa-csat.htm
http://www.ziare.com/actual/eveniment/12-31-2009/csat-va-decide-soarta-proiectului-rosia-montana-fara-udmr-984098

[8] A se vedea LEGEA nr. 415 / 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cu modificarile ulterioare, precum si site-ul de Internet al CSAT: http://csat.presidency.ro/

[9] A se vedea de exemplu: http://www.antena1.ro/index.php?page=news&subcat=9&id=84287&currentPage=1
http://stiride10.ro/rosia-montana-comparabila-cu-programul-prima-casa-privind-garantiile-de-la-stat/9730
http://www.green-report.ro/stiri/pgarantii-de-stat-pentru-rosia-montanap
http://www.pesurse.ro/2010/1/6/videanu-plnuiete-garanii-de-stat-fr-numr-pentru-ro.html

[10] A se vedea de exemplu:
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6810966-comisie-speciala-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana.htm
http://www.capital.ro/articol/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana-130444.html
http://www.green-report.ro/stiri/pinvestitorii-de-la-rosia-montana-au-inceput-discutiile-pentru-demararea-proiectuluip
http://www.ecomagazin.ro/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana/
http://www.gardianul.ro/O-noua-comisie-pentru-proiectul-Rosia-Montana-s152265.html
http://www.ziare.com/actual/eveniment/01-13-2010/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-rosia-montana-987196
http://www.financiarul.ro/2010/01/13/comisie-speciala-pentru-monitorizarea-proiectului-minier-de-la-rosia-montana/
http://fm.realitatea.net/l--borbely--ministrul-mediului--ce-legatura-are-politicul-cu-proiectul-rosia-montana_3146.html

Data: 19.01.2010


SEMNEAZA
urmatoarele 70 de ONG de mediu (dispuse in ordine alfabetica a denumirii):

1. Asociatia ACTIUNEA CIVICA DIRECTA
2. Asociatia ACTIVE WATCH-Agentia de Monitorizare a Presei
3. Asociatia AGENT GREEN
4. Asociatia ALMA-RO
5. Asociatia ALTITUDINE Arad
6. Asociatia AMOEBA ECO CENTER Gheorgheni
7. Asociatia ARIN Braila
8. Asociatia Aurarilor ALBURNUS MAIOR Rosia Montana
9. Asociatia BIOSILVA Sendriceni
10. Asociatia BRASOVUL VERDE
11. Asociatia CENTRUL DE CONSULTANTA ECOLOGICA Galati
12. Asociatia CENTRUL DE EXCELENTA PENTRU DEZVOLTARE DURABILA Bucuresti
13. Asociatia CENTRUL DE INFORMARE ASUPRA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC Cluj-Napoca
14. Asociatia CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU Cluj-Napoca
15. Asociatia CENTRUL PENTRU ARII PROTEJATE SI DEZVOLTARE DURABILA BIHOR Oradea
16. Asociatia CIVITAS NOSTRA Targu-Mures
17. Asociatia CLUBUL ALPIN ROMAN Sectia Deva
18. Asociatia Clubul de Ecologie si Turism Montan ALBAMONT Alba Iulia
19. Asociatia Clubul de Turism si Ecologie TRANSMONT Fagaras
20. Asociatia Clubul Ecologic TRANSILVANIA Cluj-Napoca
21. Asociatia Clubul Ecologic UNESCO PRO NATURA Bucuresti
22. Asociatia Clubul Ornithologic SCATIII Anies,
23. Asociatia CLUBUL SPORTURILOR MONTANE Hunedoara
24. Asociatia CSILLAGORZO
25. Asociatia de Turism si Ecologie CALTUN-Club UNESCO Curtea de Arges
26. Asociatia de Turism si Ecologie TRASCAU CORP Zlatna
27. Asociatia ECO ASSIST Bucuresti
28. Asociatia ECO RURALIS Cluj-Napoca
29. Asociatia ECO-BREITE Sighisoara
30. Asociatia Ecologica TURISM VERDE Bucuresti
31. Asociatia ECOLOGIE-SPORT-TURISM Bucuresti
32. Asociatia Ecologista FLOAREA DE COLT Cluj-Napoca
33. Asociatia ECOURI VERZI Cluj-Napoca
34. Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA Sighisoara
35. Asociatia FOCUS ECO CENTER Targu Mures
36. Asociatia GREEN PROJECT Cluj-Napoca
37. Asociatia GREENITIATIVE Bucuresti
38. Asociatia Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila AGORA Odorheiul Secuiesc
39. Asociatia Grupul MILVUS Targu-Mures
40. Asociatia IUBIM NATURA Bacau
41. Asociatia MAI MULT VERDE Bucuresti
42. Asociatia Organizatia GeoEcologica ACCENT Brasov
43. Asociatia Organizatia Nationala CERCETASII ROMANIEI - Centrul local Sibiu
44. Asociatia Organizatia Neguvernamentala pentru Protectia Mediului ECO-CIVICA Bucuresti
45. Asociatia Organizatia STUDENTILOR PENTRU NATURA Cluj-Napoca
46. Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural Bucuresti
47. Asociatia pentru mediu si turism ULMUL CERASULUI
48. Asociatia pentru Protectia Mediului si a Naturii RHODODENDRON Targu Mures
49. ASOCIATIA RANGERILOR DIN ROMANIA
50. Asociatia RE-GENERATION Bucuresti
51. Asociatia REPR-RO Bucuresti
52. Asociatia SALVATI DUNAREA SI DELTA
53. Asociatia SIGHISOARA DURABILA Sighisoara
54. Asociatia SOCIETATEA CARPATINA ARDELEANA Satu Mare
55. Asociatia Societatea Ecologica AQUATERRA Filiala Iasi
56. Asociatia SOCIETATEA LEPIDOPTEROLOGICA ROMANA Cluj-Napoca
57. Asociatia SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA Bucuresti
58. Asociatia SOCIETATEA ROMANA DE HERPETOLOGIE Cluj-Napoca
59. Asociatia TERRA ECOLOGICA Bucuresti
60. Asociatia TINERII ECOLOGI ROMANI DIN IASI
61. Asociatia TINUTUL SECUIESC VERDE Miercurea Ciuc
62. Asociatia TRANSILVANIA VERDE Cluj-Napoca
63. Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA"
64. Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania
65. Federatia CENTRUL REG. DE SUPRAVEGHERE ECOLOGICA "MUNTII APUSENI"
66. Fundatia ACTIVITY Resita
67. Fundatia de Ecologie si Turism POTAISSA Turda
68. Fundatia ECOTOP Oradea
69. FUNDATIA PENTRU PARTENERIAT Miercurea Ciuc
70. Fundatia TERRA MILENIUL III Bucuresti