Comunicat de presa — pentru distribuire imediata

 

    

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj Napoca denunta activitatile de exploatare miniera de piatra, realizate ilegal in comuna Ocolis de firma Transilvania Impact

Firma Transilvania Impact cu sediul in Turda, judetul Cluj, realizeaza activitati de exploatare in cariera a materialelor de constructii in comuna Ocolis din judetul Alba.

Cercetarile la fata locului si informatiile colectate de la diversele autoritati competente demonstreaza faptul ca exploatarea se face cu incalcarea grava a legislatiei privind protectia mediului, autorizarea activitatilor miniere precum si cu incalcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zona.

Localitatea Ocolis, situata in reteaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000 (mai precis in aria de protectie speciala avifaunistica ROSPA 0087 Muntii Trascaului si in situl de importanta comunitara ROSCI0253 Trascau) gazduieste specii importante de fauna si flora iar peisajul sau intact si arhitectura traditionala a satului fac din zona un areal important pentru turism. Dat fiind faptul ca zona este bogata in resurse naturale (materiale de constructii), mai multe companii miniere si-au manifestat interesul de a exploata zona. Diferitele proiecte miniere propuse in zona au atras opozitia (1) locuitorilor si a mai multor ONG-uri pentru protectia mediului dat fiind faptul ca exploatarile masive in cariera presupun defrisari, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalatii de concasare, ceea ce ar duce la distrugerea muntelui si a peisajului, la poluarea fonica si cu pulberi a satului, precum si la afectarea unor specii importante de fauna si flora din zona (cateva specii rare de lilieci, bufnita mare, ciocanitoarea neagra, cateva specii amenintate de pasari rapitoare, sute de specii din flora spontana a Muntilor Apuseni).

In pofida interesului crescut al publicului pentru problema exploatarilor din zona, a monitorizarii stricte a ONG-urilor de mediu si a opozitiei locuitorilor din zona (2), compania Transilvania Impact a trecut nestingherita la exploatarea materialelor de constructii in cariera (3). Pentru exploatarea de la Ocolis compania nu detine acord de mediu din partea autoritatii competente Agentia pentru Protectia Mediului Alba si nici licenta de exploatare miniera din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (4). Locuitorii zonei nu au fost consultati, mai mult decat atat exploatarea se desfasoara pe terenuri care nu apartin companiei. Conform relatarilor de la fata locului, in timpul zilei utilajele companiei excaveaza piatra, distrug peisajul si incalca proprietatile private ale localnicilor, iar in timpul noptii zeci de masini de mare tonaj transporta piatra in afara localitatii.

‘Pe aceasta cale tragem un semnal de alarma cu privire la ilegalitatile grave saravsite de firma Transilvania Impact si vom solicita, prin adrese catre toate autoritatile competente, sanctionarea companiei si obligarea ei la repararea prejudiciului deja adus mediului si comunitatii locale prin aceste activitati miniere ilegale’, afirma stefania Simion, director executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Pentru orice informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati:

Stefania Simion
Director executiv — Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Strada David Francisc, nr. 10/5
100410 Cluj Napoca, Romania
Tel/Fax: 0264 599 204 / Mobil: 0741 588 270
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.centruldemediu.ro
http://salvatiocolisul.wordpress.com/

 

Fotografii de la fata locului care arata distrugerile produse pana in acest moment de exploatarea ilegala a firmei Transilvania Impact pot fivazute aici:
http://www.infomg.ro/storage/Photos/4.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/6.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/7.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/8.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/9.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/10.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/11.jpg
http://www.infomg.ro/storage/Photos/13.jpg