In cadrul celelei de a 5-a editie a concursului „Cele mai Bune Rapoarte Anuale”, organizat de Federatia Forumul Donatorilor din Romania si Vodafone Romania, Fundatia de Ecologie si Turism “Potaissa”, a obtinut premiul pentru cel mai bun raport anual, la categoria ONG-uri mici.

Vineri, 16 februarie a.c., la resedinta Ambasadorului Marii Britanii, dl. Robin Barnett, de la ora 17.30, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor „Cele Mai Bune Rapoarte Anuale realizate de ONG-uri din Romania”. Evenimentul a fost organizat de Federatia Forumul Donatorilor din Romania si Vodafone Romania, in calitate de sponsor principal. Ceremonia de premiere a fost prezentata de d-na Mihaela Radulescu.

La a 5-a editie a concursului „Cele mai Bune Rapoarte Anuale” realizate de ONG-uri s-au inscris 37 de organizatii neguvernamentale.

In cadrul concursului au fost acordate 8 premii, dupa cum urmeaza: pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri mari (cu buget peste 100.000 Euro), pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri medii (cu buget intre 21.000 euro si 99.999 Euro), pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri mici (cu buget sub 20.000 Euro), premiul pentru raportul cu cea mai buna reflectare a activitatii de voluntariat. Incepand cu aceasta editie au fost acordate noi premii: premiul pentru reflectarea in raportul anual a campaniei 2%, premiul „Un pas pentru sustenabilitate” pentru reflectarea in raportul anual a activitatilor generatoare de venituri, premiul pentru cel mai bun raport anual realizat de organizatii neguvernamentale din mediul rural, premiul pentru cea mai buna reflectare a activitatii de advocacy si imbunatatire de politici publice.

Pemiile au fost acordate de Leadership Development Solutions (1000euro), Raiffeisen Bank Romania (800euro), Fundatia Carpatica (500euro), Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat (300euro), Eurosucces (300euro), Impact SA (500euro), Fundatia Principesa Margareta a Romaniei (500 euro), World Learning (1000usd).

Castigatorii au fost anuntati in cadrul ceremoniei ce a reunit reprezentanti ai ambasadelor, finantatorilor, companiilor private, sectorului neguvernamental, oficialitati si presa.

Printre castigatori s-a aflat si Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa, care a obtinut premiul pentru Cel mai bun raport anual 2005, la categoria ONG mici. Premiul, in valoare de 500 euro, a fost oferit de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si a fost inmanat de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei.

“Cand am pregatit acest raport anual, nu ne-am gandit ca vom obtine un premiu pentru acest lucru. Am realizat acest raport pentru a prezenta activitatile si programele realizate de organizatia noastra si pentru a multumi in mod public voluntarilor, sustinatorilor si finantatorilor. Tin sa multumesc juriului pentru ca a decis in favoarea noastra, intarindu-ne astfel increderea ca programele noastre educative pentru tineret, pentru cunoasterea si protectia naturii, isi au rolul si locul in societatea noastra”
a declarat Alin Rosca, directorul executiv al Fundatiei de Ecologie si Turism Potaissa, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor.

Raportul poate fi descarcat de pe internet la adresa: http://www.potaissa.org/download/raport_anual_2005_A5web.pdf

Jurizarea rapoartelor inscrise in concurs s-a facut de catre o echipa formata din Rarita Szakats - Fundatiei AltArt, Costel Slave - Eurosucces, Ioana Morovan -The Money Channel, Monica Loloiu – Comisia Europena la Bucuresti, Florin Nitu – World Learning, Cristina Nicolescu - Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat, Nicu Scorus, Catalin Gheorghe, Roxana Muresan de la Asociatia pentru Relatii Comunitare. Grilele de evaluare pe fiecare categorie au fost publicate pe pagina de internet a Forumului Donatorilor din Romania.

Prin lansarea concursului în anul 2002, Forumul Donatorilor din Romania doreste sa sustina un proces menit sa incurajeze o buna practica in randul organizatiilor neguvernamentale din Romania - cea a rapoartelor anuale ca instrumente pentru transparenta si responsabilitate.

Concursul a fost gazduit de-a lungul celor 4 editii de catre Ambasadorul Statelor Unite, dl. Michael Guest, Seful Delegatiei Comisiei Europene, dl. Jonathan Scheele, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei si Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern – Veringen si Excelenta Sa, Dl. Traian Basescu, Presedintele Romaniei.